Browseren din er utdatert

Vi har lagt merke til at du for øyeblikket bruker en gammel versjon av IE.
Vi anbefaler virkelig at du oppdaterer nettleseren din.

FAGPRATEN: Oksenøya - det gode nabolaget

Godt resultat med stramme føringer

Et godt nærmiljø både på dag og kveldstid var viktige føringer for Oksenøya senter. Omkringliggende park skulle integreres naturlig og et samlende torg skulle være hjertet. Prosjektet hadde mange høyder som måtte håndteres og samtidig skulle en sammenheng skapes. Byggherre, Bærum Kommune, ga stramme føringer og det var mye som skulle inn på liten plass.

-Tøffe fagdiskusjoner grunnet høyt press på arealet, har båret frukter. Overgangene er blitt vellykket og det er gode kvaliteter i anlegget, sier Gunn Helen Hansen, landskapsarkitekt og tidligere ansatt i Østengen & Bergo Landskapsarkitekter.

Overordnet konsept og idé for prosjektet var å knytte området sammen med to hovedakser. Den ene fra et urbant landskap i nord til natur i sør og tverrforbindelsen som har fått navnet generasjonsgaten. Aksene krysser hjertet av prosjektet – Torget- og alle byggene henvender seg mot dette torget. Et samhandlingspunkt på tvers av generasjoner – de eldre, barnehagen og barneskolen.

Penger, tid og miljø spart

Det ble underveis i prosessen nødvendig med kostnadskutt. Noe som også har gitt mer bærekraftige og varige løsninger. En bærekraftworkshop med Beer Sten AS resulterte blant annet i smalere og mer elegante kanter i prosjektet.

- God og verdifull rådgiving fra Beer Sten har vært til stor hjelp gjennom hele prosessen, understreker Landskapsarkitekt Gunn Helen Hansen.

130 tonn stein og nesten en million kroner ble spart inn. Torget, som skulle vært med betong og asfalt, ble omprosjektert til naturstein. Alt gjenbrukbart i fremtiden.

No items found.

Farger og fossiler

Landskapsarkitektene ønsket å vekke interesse for naturfag og skape nysgjerrighet for stein og geologi. Alt sammen lokalt tilknyttet til Fornebu og Oslofjordbeltet, hvor man finner fossiler. Fossilene er å finne både på vegger og kraftig forstørret opp og nedfelt i egne granittheller med tilhørende informasjon. En vakker og lærerik løsning.

- Vi hadde en lang prosess for å finne frem til gode løsninger med de detaljerte tegningene av fossilene, men det ble veldig bra til slutt, sier prosjektansvarlig, Fredrik Stenberg i Beer Sten AS.

Fargerike granittheller er også innlemmet i natursteinsdekket og tar opp den lekne utsmykkingen «Fargedansen».

Møteplass og sambruk

Treklang, som også Oksenøya senter kalles, er en møteplass for store og små i nabolaget, i tillegg til; skole, barnehage, sykehjem og flerbrukshall. Sambruk er et nøkkelord. Flerbrukshall og parkering er lagt under bakken slik at dekket over disse kan benyttes som uteareal.

- Store, tunge granittelement er krevende å prosjektere og montere inn på tak med både flerbrukshall og parkeringskjeller under. Men en svært kompetent og god gjeng har gjort Oksenøya til en lærerik og spennende arbeidsplass i byggeperioden, sier Sindre Jensen Stokvik i Veidekke Landskap.

Integrasjon mellom landskap og bygg har vært viktig. En god helhet. Anlegget har en naturlig sammenheng med omgivelsene.

- Vi er stolt av prosjektet. Det er typisk for hvordan Østengen og Bergo jobber, med en stor andel av kontorets ansatte involvert, forteller fagansvarlig, Kari Bergo fra Østengen & Bergo Landskapsarkitekter.

PROSJEKTFAKTA

Prosjekt: Oksenøya Senter - Treklang

Byggherre: Bærum Kommune

Entreprenør: Veidekke AS

Utførende: Veidekke Landskap

Landskapsarkitekt: Østengen & Bergo Landskapsarkitekter

Arkitekter: Arkitektgruppen Lille Frøen og Arkitema Architechts

Byggeår 2017-2023. Future built, BREEAM-NOR Outstanding

Relevante steintyper

Relevante produkter

Fortsett å lese

Følg oss for å få inspirasjon

Vil du motta innholdsrike nyhetsbrev fra oss?

Tusen takk!
Oops! Noe gikk galt under innsending av skjemaet.
Vi vil aldri dele e-posten din med tredjeparter.
Text Link
Text Link